ELS GEGANTS

El Gegant

Construït per la Casa Ingenio de Barcelona i comprat a Almacenes el Siglo també de Barcelona.
Estrenat a les Festes i Fira de Sant Joan i Sant Pere de l’any 1944. No té nom, encara que com molts gegants de l’època és un reproducció de Fernando d’Aragó.
Ha tingut tres vestits fins l’actualitat: l’actual, reproducció de l’anterior i un primer vestit de tela molt fina i poc elegant.
La colla conservem encara els vestits.
1990: Fou restaurant per Aragonesa de Fiestas, perdent alçada i l’estructura quadrada típica de cavallet, pasant a un peu redó típic dels gegants de l’Aragonesa.
En un futur, s’està pensant en una nova restauració que retorne al gegant la seva alçada original, així com la tradicional de cavallet quadrat.

Dades tècniques:

Alçada 3.55 metres Pes: 43 Kg
Com atributs cal destacar una pipa.
Propietat de l’Ajuntament de Vinaròs.

 

TIO GORI

Contruït per l’escultor local Agustí Roso, assesorat per altra gent com els geganters de la brigada municipal i Antoni Fabregat.
Estrenat l’any 2000. Representa a Cristobal Farcha, el tio gori, persona lligada al mon llaurador, i que va tenir un important bagatge cultural amb el grup folklòric de “Les Camaraes” de Vinaròs, on tocava les castanyetes.
L’any 2008 i en base a la seva mala estabilitat, fou restaurant pel Taller Sarandaca de Granollers. Fent una reproducció en fibra de vidre, canvi del cavallet rodó d’alumini al tradicional quadrat de fusta.

Dades tècniques:

Alçada; 4 metres Pes: 45Kg
Com atributs porta castanyetes a les dos mans. Així com una gorra.
Propietat de L’Ajuntament de Vinaròs

La Geganta

Construïda per la Casa Ingenio de Barcelona i comprada a Almacenes el Siglo també de Barcelona.
Estrenada a les Festes i Fira de Sant Joan i Sant Pere de l’any 1944.
No té nom, encara que com molts gegants de l’època es un reproducció de Fernando d’Aragó.
Ha tingut tres vestits fins l’actualitat: l’actual, reproducció de l’anterior i un primer vestit de tela molt fina i poc elegant.
La colla conservem encara els vestits.
1990: Fou restaurada per Aragonesa de Fiestas, perdent alçada i l’estructura quadrada típica de cavallet, pasant a un peu redó típic dels gegants de l’Aragonesa.
En un futur, s’està pensant en una nova restauració que retorne a la geganta la seva alçada original, així com la tradicional de cavallet quadrat.

Dades tècniques:

Alçada 3.55 metres Pes: 39Kg
Com atributs porta un ram de flors.
Propietat de l’Ajuntament de Vinaròs

TIA CABALLERA

Contruïda per l’escultor local Agustí Roso, assessorat per altra gent com els geganters de la brigada municipal i Antoni Fabregat.
Estrenada l’any 2000. Representa a Angelín Caballer, la tia caballera, persona lligada al món mariner i furinyo que es dedicava a vendre el peix pel mercat i carrers del poble, amb els seus crits particulars de “quin caleo!”, “ja arriba el viu” “quin caleo ya llega el tren”.
L’any 2008 i en base a la seva mala estabilitat, fou restaurada pel Taller Sarandaca de Granollers.
Fent una reproducció en fibra de vidre, canvi del cavallet rodó d’alumini al tradicional quadrat de fusta. L’any 2012 es torna a fer la panera de la tia caballera, per la pèrdua de l’anterior.

Dades tècniques:

Alçada; 3.90 metres Pes: 50Kg
Com atributs porta una panera dalt del cap.
Propietat de L’Ajuntament de Vinaròs