ELS NANOS

Família Burgesa

La família burgesa va ser construïda per la casa L’Enginy de Barcelona i comprats als Magatzems el Segle. Van ser estrenats a Vinaròs per a les festivitats de Sant Joan i Sant Pere de l’any 1944. Actualment, ja tenen més de 70 anys.

Els nanos de Vinaròs són de cartró pedra, molt pesat per totes les restauracions i capes acumulades. Porten castanyots o castanyoles, una a cada mà, que fan sonar juntament amb el so de la dolçaina i el
tambor, durant el ball dels nanos, seguint el so del tambor, amb el característic so del xoc xorroc xoc. Representen a una família que està caracteritzada per la dona o la nana de la castanya, l’home o nano del bigoti, la negra (criada), el nen i dos majordoms, un majordom jove i un altre vell. Destaquem que aquests nanos es troben en nombrosos llocs, ja sigui a Catalunya, com Valls o Riudoms, com a Aragó, a Albarrasí els hem vist convertit en gegants, com Navarra i el País Basc. Tenim ball propi amb característiques molt similars als balls dels nanos valencians i música que recorda a diferents danses i balls del Maestrat.

Van participar molt activament fins a 1972, encara que després d’aquesta data i en algunes ocasions, també van sortir gairebé arribant als anys 80. L’any 1990 van ser restaurats per Aragonesa de Festes, sent una restauració molt discutible, ja que van perdre les dents, el nen o el noi blanc va passar a ser un pallasso i la roba ja no és la típica de “bates” dels nanos valencians. L’any 2004 el pallasso nano torna a convertir-se en el nen i es torna a fer roba per a ell. Amb l’excepció del nano blanc o el nen, han portat fins a tres tipus de roba diferent, una primera sobre la base de pantalons bombachos, ara ja no existeix, un segon més tradicional de “bates grans” preservada i l’actual, la característica dels aragonesos.

Família Ulísses

La família Ulísses va ser construïda a un taller de València, encara per investigar. Estrenats a Corpus del 1972 i representen la famosa Família Ulisses del TBO: Ulisses, Sinforosa, Filomena, Lolin, Merceditas, Policarpio i Treski, aquest últim estrenat més actualment (2013).

Quan es van estrenar, van heretar també la vestimenta dels anterior nanos, conservant-se en l’actualitat les batotes. Al 2004 foren restaurats i se’ls va dissenyar uns nous vestits amb roba donada per Camises Guillermo Guimerà de Vinaròs.

Cal comentar la posició tradicional de cercavila i del ball, on Lolin ocupa la posició davantera, i central al ball, relegant a Sinforosa a les ultimes posicions. Lolin agafa la mateixa posició que la nana de la castanya o la nana en l’altre grup de nanos. També desfilen en posició de tres i tres, sent els primers Lolin i Ulisses, després Merceditas o la nana del llaçet, Policarpio o el xiquet, per tancar a banda i banda Sinforosa o la dona i Filomena o l’auela.

Últimament aquesta família de nanos està reservada per als mes menuts de la colla, ja que són nanos menys pesats que els vells. També cal dir que tenen una obertura petita de entrada del cap que dificulta a persones adultes el poder posar el cap.

L’inseparable gos d’Ulísses, Treski, qui completa aquesta família, està portat i fet per als més menuts de la colla. No té una vestimenta determinada, s’aconsella portar pantalons blancs per tenir un sentit amb el color del gos, ja que aquest és blanc.

Treski